Numele de „Dragalina”, i se atribuie gen. Ion Dragalina; (după spusele bătrânilor) probabil, că, o parte din bătrânii care s-au mutat în aceste locuri, au luptat în defileul Jiului sub comanda generalului Ion Dragalina.
SCURT ISTORIC AL LOCALITĂŢII DRAGALINA, COM. HLIPICENI
Localitatea Dragalina, a luat fiinţă imediat după primul război mondial, când mai multe familii din localitatea Călăraşi, s-au mutat în aceste locuri, spre a le fi mai aproape de pămînturi, pentru a le putea lucra.
SCURT ISTORIC AL SFINTEI BISERICI
Sfânta Biserică se află în centrul satului Dragalina. Construcţia acestui sfânt lăcaş a început într-o perioadă foarte grea din istoria ţării noastre, imediat după cel de-al doilea război mondial, când această zonă a fost lovită şi ea, de secetă şi de foamete. Dar cu lipsuri materiale şi financiare, acei oameni evlavioşi şi cu dragoste de Dumnezeu s-au apucat în 1947 de construirea Sfintei Bisericii, apăsaţi de lipsuri, dar bogaţi în Dumnezeu. Această construcţie a durat patru ani, ea fiind construită din lemn, lut şi ciment, fiind acoperită cu tablă, având în total o suprafaţă utilă de 59 mp. Iniţiatorii dar şi ctitorii acestui sfânt lăcaş sunt familia Amurăriţei Mihai şi Natalia din lococalitatea Călăraşi şi preotul paroh Zvâc Aurel din localitatea Victoria, comuna Hlipiceni, fiind totodată ajutaţi de enoriaşii din Dragalina şi din parohiile învecinate. Catapeteasma şi stranele sunt lucrate de cel ce a fost şi iniţiatorul construirii acestui sfânt lăcaş, Amurăriţei Mihai, iar icoanele fiind pictate de un evlavios creştin infirm (fără picioare din cel de-al doilea război mondial) din Şipote, Iaşi (numele fiindu-i anonim), lăsat numai în ştirea lui Dumnezeu.
Sfinţirea a avut loc la 30 ianuarie 1951 de I. P. S. Sebastian Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.
Preot slujitor ce a suplinit această parohie a fost Pr. Aurel Zvâc, ce a executat și unele reparații în 1985 când a fost tencuită pe exterior aplicându-se şi praf de piatră. Din 1985 şi până în prezent biserica nu a mai avut nici o reparaţie.
SITUAŢIA ECONOMICĂ-FINANCIARĂ A PAROHIEI
Parohia Dragalina, actual, este compusă dintr-un număr de 121 de familii, creştini ortodocşi, din care 68% sunt pensionari din agricultură, restul fiind tineri stabiliţi la ţară. Singura sursă de venit fiind agricultura, ceea ce încadrează parohia în limita sărăciei. Tot în parohie singura formă de învăţământ este Şcoala cu clasele I-IV ce a fost construită în anii 2004-2005, din fonduri europene, deoarece în vechea şcoală nu se mai putea învăţă datorită stării de degradare avansate. Restul copiilor din parohie pentru a urma cursurile gimnaziale se deplasează la Şcoala Generală cu clasele V-VIII din localitatea Victoria, com. Hlipiceni.
În sat se află un singur magazin, acela fiind singura sursă de aprovizionare şi de consum a populaţiei. Alte instituţii privind educarea, relansarea şi perfecţionarea tineretului, nu există.
În 2008, prin eforturi ale primăriei, s-a achiziţionat un mijloc de transport pentru şcolari, lucru foarte util în zonă.
SITUAŢIA PRIVIND SFÂNTA BISERICĂ
Ca preot paroh Şalaru Neculai, ce am fost hirotonit la data de 26.09.2006 pe baza parohiei Dragalina, văzând situaţia bisericii am hotărât în consiliul parohial să introducem sfântul lăcaş în reparaţii.
Prima problemă discutată cu consiliul parohial a fost extinderea bisericii cu pridvor (turn) şi mărirea spaţiului pentru desfăşurarea seviciilor religioase, deoarece spaţiul actual nu mai permite loc, pentru enoriaşii care sunt prezenţi la seviciul divin. Raportând suprafaţa actuală a bisericii la numărul de familii, fiecărei familii îi revine o sprafaţă de 24 cmp în biserică, lucru imposibil pentru desfăşurarea serviciului divin în această parohie.
Biserica nu are temelie, de aceea trebuie făcută o subzidire totală.
În baza proiectului nr 14/2007 privind extinderea sfântului lăcaş, la data de 01.07.2007 s-au început lucrările de consolidare, reparaţie şi extindere.